Újévhez kötődő görög hagyomány a vaszilopita elkészítése, melybe egy kis érmét sütnek, aki pedig azt megtalálja, szerencsés lesz egész évben.

De mi egyebet kell még tudnunk erről a hagyományról? Most elmondjuk!

1. A vaszilopita készítésének hagyománya régmúlt időkre nyúlik vissza, ugyanis már az ókorban is szokás volt a nagyobb ünnepeken kenyeret sütni az égieknek.

2. Az ókorban sütött kenyérkék célja az istenek jóindulatának elnyerése volt, így próbáltak egészséget, bőséget és boldogságot biztosítani a háziasszonyok saját maguknak és a családjuknak.

3. Ahány ház, annyi vaszilopita, készülhet édes és sós változat is. Az első szeleteket Agios Vasilios-nak, Krisztusnak és Szűz Máriának ajánlják, de szokás egy-egy szeletet félretenni a szegényeknek, a halottaknak és – ahol van – a háziállatoknak is.

4. Bár a legenda úgy tartja, hogy mindenki, aki a vaszilopitából eszik, szerencsés lesz az új évben, ám a legszerencsésebbnek mégis a belesütött érme, azaz a flouri megtalálója mondhatja magát.

5. A vaszilopita vidéken különösen népszerű volt a hajadon lányok körében, akik jövendölésre használták: az első falatot lefekvéskor bevitték a szobájukba, megkenték mézzel, kitették az ablakba, majd arra kérték Agios Vasilis-t, mutassa meg nekik álmukban, ki lesz a jövendőbelijük.

S hogy Ti is elkészíthessétek a vaszilopitát, IDE KATTINTVA és IDE KATTINTVA találhattok receptet is.

Megszakítás