Az apokries a múlt hétvégén vette kezdetét, és a következőn hág a tetőfokára.

A koronavírus által életbelépett szigorítások miatt az elmúlt pár évben nem volt lehetőség az önfeledt ünneplésre, ezért idén mindenki belead mindent.

Egész Európa egyik legnagyszabásúbb és legnépszerűbb ilyen rendezvénye Patrában van. Egy ünnepség, tele színekkel, zenével, tánccal, lakomával, örömmel. Ebben a peloponnészoszi városban ez nem szimplán egy esemény, hanem egy programsorozat, a család minden tagja számára. Parádé, jelmezbál, utcabálok, kincsvadászat, színházi- és zenei előadások, sőt, külön gyermekkarnevál is van. Utóbbira az előző hétvégén került sor, 12.000 gyermek vett rajta részt a szüleivel, tetőtől talpig élénk színű jelmezbe öltözve.

Athénban a Zappeion előtt szórakoztatták a közönséget, itt többszáz gyermek élvezhette a gólyalábasok, lufifújók, arcfestők, cirkuszi artisták, pantomimosok és kabalafigurák műsorát.

Krétán, Heraklionban szintén pompás karneválon vehettek részt a helyiek és az éppen ott időzők.

Az apokries az egyik legkedveltebb hagyomány az országban, a nagyböjt előtt (Sarakosti) tartják. Ilyenkor minden megengedett az ételek, italok és szórakozás terén, mielőtt megkezdődik a 40 napos spirituális elmélkedés időszaka. A Kathara Deftera (tiszta hétfő), vagyis a böjt első napja idén február 27-re esik.

Videó: Youtube – ANT1 TV

Megszakítás