Az emberek már az ókor óta használják a szamártejet kozmetikai és egészségügyi célokra, különösen az ókori görögök és egyiptomiak között volt népszerű. Ma már Görögországban is több tucat új vállalkozás foglalkozik szamártejjel, hogy azt a világpiacra is eljuttassa.

Hippokratész, akit az orvostudomány atyjának tartanak, elsőként írt a szamártej gyógyhatásairól. A tejet számos betegségre ajánlotta, többek között lázra, sebgyógyulásra és májproblémákra. Az ókori források szerint Kleopátra is szamártejben fürdött, hogy bőre puha és ragyogó maradjon. A legenda szerint 700 szamár tejével töltötte meg a kádját. Az ókori római költő, Ovidius is azt javasolta, hogy a nők használjanak szamártejet az arcukra, hogy javítsák bőrük egészségét és megjelenését.

Ma már tudjuk, hogy ez a tej gyengéd és megnyugtató érzést kölcsönöz az érzékeny bőrűek számára, és sokkal gazdagabb C-vitaminban, mint a tehéntej, miközben ugyanolyan bőséges fehérjékben. A laktózérzékenyek is jól tolerálják, ugyanakkor a szamártej gyakran több probiotikumot tartalmaz, mint a tehéntej, amely viszont a bélrendszer egészségéhez elengedhetetlen.

A szamártejet Európa-szerte hagyományosan “tápszerként” adták a kisgyermekeknek, hogy biztosítsák számukra az elegendő és alapvető tápanyagbevitelt. Ez a gyakorlat sok országban egészen a közelmúltig népszerű maradt.

A szamártejnek számos bőrgyógyászati előnye is van, és széles körben használják az olyan bőrbetegségekkel szemben, mint a pikkelysömör, az ekcéma vagy a bőrszárazság.

A szamártejet azonban nem könnyű beszerezni. Mivel ezek az állatok nem termelnek annyi tejet, mint a tehenek, tejük meglehetősen drága. Egy font szamártej (kevesebb mint fél kilogramm) körülbelül 1000 dollárba (970 euró) kerül. A borsos ár ellenére a szamártej iránti kereslet világszerte folyamatosan növekszik.

Olyan országok, mint Dél-Korea, Belgium és Svájc a világ vezető szamártejtermelői közé tartoznak, de Görögországnak sincs miért irigykednie.

Számos új vállalkozás már megvetette a lábát a tejiparban a világpiacokon, nyereséget termelve és új munkahelyeket teremtve a görög gazdaság számára, különösen vidéken, ahol a szamarak elterjedtebbek.

Jó példa erre a hellén piacon egyre nagyobb teret nyerő, virágzó vállalkozás, a Nigritában folyó szamártejtermelés története. Az ottani tejet táplálkozási és kozmetikai tulajdonságai miatt olyan nagyra értékelik, hogy ára a francia pezsgő árát is meghaladja. Gyakran literenként több mint ötven euróért adják, míg feldolgozásából számos más termék, például sajt, étrend-kiegészítők, tisztítószerek, hidratálószerek, öregedésgátló szappanok, édességek és likőrök készülnek.

Megszakítás