A lenyűgöző Pelion-hegy és az Égei-tengerben fekvő Pagasitikos-öböl között fekvő Volos festői település, amely a tsipouro fővárosaként vonult be a köztudatba. Ennél azonban jóval többet rejt.

A tengerparti város, amely fontos kikötő Európa és Ázsia között, Görögország hatodik legnépesebb települése, majdnem félúton fekszik Athén és Thessaloniki között.

Volos a feltételezések szerint az argonauták mitikus vezetőjének, Iaszónnak otthont adó Iolkhosz város ókori maradványaira épült. Ősi történelme, lenyűgöző természeti környezete és fontos kikötője mellett Volos Görögország-szerte híres a hagyományos tsipouradika nevű éttermeiről, ahol a görög szeszes italt, a tsipourot helyi finomságokkal és a híres görög vendégszeretettel együtt szolgálják fel. A nagyjából 140 000 lakosú városban közel 600 ilyen ikonikus tsipouradika található.

A régió gazdagsága és messzire nyúló történelme megmutatkozik az építészeti struktúrában is, amely eleganciát és szépséget sugároz. A nagyszerű rezidenciák és állami épületek, a múzeumok, a 20. század eleji ipari létesítmények és a történelmi templomok mind a város nevezetességei közé tartoznak.

A hosszú tengerparton tradicionális kávézók és éttermek váltják egymást, melyek között megtalálhatók a már említett tsipouradikak is. A sétálóutcás tengerparti Argonauták útja és a nyugati végen található utaskikötő terminálja csodálatos kilátást nyújt a nyílt tengerre, ezek a helyiek és a látogatók legnépszerűbb találkozóhelyei.

Volos látnivalói olyan sokrétűek, hogy az összes megtekintése nagy kihívást jelentő célnak bizonyul. Séta helyett biciklire is pattanhatunk: a kerékpár szerelmesei örülni fognak, ha megtudják, hogy 10 km hosszú kerékpárút-hálózat áll rendelkezésre, így a városban zajmentes és környezetbarát közlekedési eszközt használva élvezhetik a látnivalókat. A régi ipari épületek vonzzák a tekinteteket; ezek félreérthetetlen bizonyítékai annak a gazdasági növekedésnek, amelyet Volos a 20. század első felében élt meg. Nea Ionia egy olyan városrész, amelyet az 1922-es görög-török háború befejezése után Törökországból érkezett görög származású menekültek hoztak létre, és ez a terület jelentős mértékben hozzájárult a város jellegének kialakításához is. A városközpontban, a kikötő környékén és a vasútállomásnál található elegáns épületek, valamint a környező munkásnegyedek elbűvölő várost alkotnak, ahol jó élni és látogatást tenni.

A Iasonos, Dimitriados és Ermou utcák, valamint az ezeket keresztező utak (amelyek közül sok sétálóutca) a városközpont legforgalmasabb részei, ahol a legtöbb kereskedelmi tevékenység és a legnagyobb éjszakai élet zajlik – a Thesszáliai Egyetem diákjai a város virágzásának legélénkebb hozzájárulói.

Az Argonauták sétálóutcáján található a Nikolas által készített Argo-szobor. De szemrevételezni lehet a hasonló névre keresztelt, legendás ókori hajó megfelelőjének pontos másolatát is. Az Argo 3500 évvel ezelőtt szelte a vizeket és a hajóépítés minden szempontból bravúros teljesítményéről ad tanúbizonyságot.

A gyönyörű Papastratos-épület (1926) különleges építészeti stílusa miatt érdekes. Ma a Thesszáliai Egyetemnek ad otthont.

A Régészeti Múzeum a környező területeken talált, a bronzkortól a hellenisztikus korig terjedő korszakból származó leleteket mutat be. A Városi Galéria szintén megkapó., a városházán található, és modern görög művészek festményeinek és szobrainak gyűjteményét állítja ki.

A nyugati városrészben található Palia-negyed becslések szerint Kr. e. 3000 óta folyamatosan lakott, és a hely megegyezik az ókori Iolkhosszal. Érdemes sétát tenni a római fürdőkben, a vár romjai között (Kr. u. 6. sz. közepe), az oszmán lőporraktárban (1600), az Agion Theodoron téren és az egykori Tsalapata gyárban (1925) is, amely ma a Tetőcserép- és Téglagyári Múzeumnak ad otthont.

A fákkal árnyékolt Rigas Feraios tér a város legnagyobb tere, ahol az impozáns városháza és a Városi Színház épülete található. A színház dicsekedhet a legnagyobb színpaddal a balkáni országok közül.

A hatalmas Agios Konstantinos parkban igazi élmény az időtöltés: a park a benne található templomról kapta a nevét, valamint szintén üdítő az Anavros park is, ahol szabadtéri szoborkiállítás tekinthető meg.

Az 1925-ben épült Achilleion színház egy lenyűgöző neoklasszikus épület, amelyet K. Argyris építész tervezett.

Megéri a kitérőt a zöld Goritsa-hegy is, a tetején épült 1892-es Panagia (Szűz Mária) templommal. A helyről panorámás kilátás nyílik Volos-ra és a tengerparti barlangban épült Panagia Trypa templomra.

Volos kikötője rendkívül forgalmas, napi menetrend szerint közlekednek hajók Skiathos-ra, Skopelos-ra és Alonnisos-ra. Volos-ból érdemes egy kis kirándulást tenni a fenyőfákkal borított hegyekben fekvő pelioni falvakba. Kellemes látványt nyújtanak, különösen éjszaka, amikor kigyúlnak a fényeik.

Megszakítás