Immáron 136 éve annak, hogy 1888 októberében az Athénban található Zappeion Megaron megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

Az impozáns neoklasszicista csarnok az első újkori olimpiai játékokra való felkészülés jegyében épült.

Nevét Evangelis Zappas-ról kapta, aki az első újkori olimpiai játékok egyik alapítója volt. Zappas, bár életének nagy részét Romániában töltötte, elkötelezett híve volt a görög kultúrának, számos eseményt és épületet támogatott a görög fővárosban.

Zappas finanszírozása mellett a görög kormány a Syntagma tér mellett található Nemzeti Kertben egy hatalmas telket jelölt ki a Zappeion számára.

A Zappeion nagytermét Theophil Hansen dán építész tervezte, aki a neoklasszicista stílus egyik elismert építésze volt. Ez a stílus olyan elemeket tartalmaz, amelyeket közvetlenül Görögország klasszikus korszaka ihletett, s melyeket a tizenkilencedik század európai szemüvegén át szűrtek meg.

A neoklasszicista építészet számos ikonikus jellemzőjét az ókori templomokból és bazilikákból vették át, beleértve az oszlopokat, a szobrászati díszítéseket és frízeket, valamint az íves boltíveket is.

Az épületet 14 évig építették, s azóta is számos politikai esemény helyszíne volt, ezek közül talán az egyik legfontosabb 1979-ben történt, mikor Görögország csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez, a mai Európai Unióhoz.

A Zappeion emellett Görögország első hivatalos országos rádióadásának is otthont adott, amelyet 1938-ban az Athéni Hálózat sugárzott. A közelmúltban a Zappeion adott otthont a 2004-es görögországi olimpiai játékok hivatalos sajtóközpontjának.

Az ikonikus épület napjainkban nyilvános és magánrendezvényeknek, valamint kiállításoknak és konferenciáknak ad otthont.

Kép: https://sumfinity.com/

Megszakítás