Az olívaolaj évezredek óta sokoldalú barátja az emberiségnek. A Homérosz által folyékony aranynak nevezett csoda ugyanis nemcsak étkezési célokat szolgált: bőrápoláshoz, szappankészítéshez, gyógyszerek keveréséhez és lámpaolajként is használták.

Olívaolaj-kisokos

Vannak dolgok, amelyeken egyszerűen nem érdemes spórolni. Az olívaolaj is ilyen, hiszen különféle minőségű verziói között ég és föld a különbség, nem mindegy tehát, hogy melyiket választjuk!

Extra szűz olívaolaj: Vitathatatlanul ez a fajta képviseli a legjobb minőséget, hiszen válogatott, hibátlan olívabogyókból készül, melyeket szüretelés után 24 órán belül hidegen sajtolnak, hogy elkerüljék a minőségromlást. Az eljárás során nagy figyelmet fordítanak arra, hogy semmiféle tartósítószer és adalékanyag ne érje, ezáltal megőrzi értékes antioxidáns-, vitamin- és telítetlen zsírsav tartalmát, és az íze sem károsodik.

Szűz olívaolaj: Itt már kevésbé jó minőségű bogyók képezik a kiindulási alapot, és a sajtolási eljárás során sem járnak el olyan körültekintően, mint az extra szűz változatnál, emiatt a szűz olaj magasabb savtartalommal rendelkezik.

Sansa: A másképpen Pomace, vagy Lampante nevekkel illetett olaj elkészítéséhez szűz olajok maradékát használják fel. Ez azt jelenti, hogy a sajtolás után visszamaradt olajbogyó masszából vegyi úton nyerik ki az olajat, majd ezt megfelelően kezelik, hogy eltávolítsák belőle a rossz íz- és szaganyagokat. Az így kapott folyadékot egy százalék extra szűz olajjal keverik, hogy a termék egyáltalán viselhesse az olívaolaj nevet.

Miért szeretjük?

Az extra szűz olívaolaj rendkívül gazdag A-, D-, E-, F-vitaminban, valamint telítetlen zsír- és aminosavakban. Serkenti az agyműködést, elősegíti a fogyást, csökkenti a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a vérrögképződést.  E-vitamin tartalma révén gyulladáscsökkentő és rákellenes hatással bír, A-vitamin tartalma a szemek egészségének megőrzésében vállal nagy szerepet. A benne található D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba, az F-vitamin pedig erősíti az immunrendszert és felveszi a harcot a telített zsírsavakkal.

Megszakítás