A görög gyökerekkel bíró amerikai színész, zenész, producer roppant büszke származására.

Magyarországon talán a leginkább az 1987-95 között futott Bír-lak című sorozatból (amelyben kifejezetten kérte, hogy a karaktere vezetékneve Katsopolis legyen, mellyel hangsúlyozhatja görög örökségét) vagy a Vészhelyzetben nyújtott szerepéről lehet ismerős, de természetesen számos más produkcióban is találkozhattunk már vele.

Édesapja, Bill Stamos (eredeti vezetékneve Stamatopoulos) Görögországból, pontosabban Santoriniről települt Kaliforniába, ahol éttermet nyitott. Anyai ágról John angol, és ír felmenőkkel rendelkezik.

Az 1963-ban született John szülei áldásával vágott bele a színészi karrierbe, és nem is sokkal első próbálkozása után lehetőséget kapott a General Hospital kórházi sorozatban, melyért nem mellesleg Emmy-díjra is jelölték.

Bazi nagy görög lagzi 2 – Rita Wilsonnal

Szépen menetelt tovább előre, jött a Dreams sitkom, majd a nagy berobbanás, a már fent említett Bír-lak. A történet szerint a rockzenész Jesse (John Stamos), akinek nővére nemrég hunyt el, együtt él a sógorával, Danny-vel (Bob Saget) és egy jó barátjukkal, a komikus Joey-val (Dave Coulier), és így nevelik Danny 3 lányát San Francisco-ban. A nyolc évad során 192 epizódot készítettek, és a szereplők a mai napig szoros kapcsolatban állnak egymással.

Több film (pl.: Van, aki melegen szereti, Küzdelmes élet), sorozat (pl.: Glee – Sztárok leszünk), színpadi produkció, reklámok és szinkron is színesítik John repertoárját. Vendégszerepelt a Jóbarátokban is, ahol Chandler (Matthew Perry) egy kollégáját alakította, a Két pasi és egy kicsi-ben pedig Charlie (Charlie Sheen) egy epizódra feltűnt barátját játszotta. Láthattátok a Bazi nagy görög lagzi második részében is, ahol Rita Wilson férjeként a Portokalos család barátai lesznek.

John ezen kívül a zenével és énekléssel is szenvedélyesen foglalkozik, már 4 éves korában megtanult dobolni, később gitározni, és megalapította Destiny nevű együttesét, mellyel több fellépése is volt. Szólóban is sikereket ért el, szerepelt a Broadway-n (Bye bye Birdie), amiért Golden Icon-díjjal jutalmazták, a hollywood-i Hírességek Sétányán pedig 2009 óta az ő csillaga is ott díszeleg.

Johnnak két húga van (Janeen és Alaina), ők mindketten a tanári pályát választották. Bevallása szerint mókás volt két lánytestvérrel felnőni, sokat adott a véleményükre a párválasztás terén is. Első felesége a modell és színésznő Rebecca Romijn volt, akivel 1998-ban házasodtak össze, de 2005-ben elváltak az útjaik. Második felesége, a foglalkozását tekintve szintén színész és modell Caitlin McHugh, akit 2018 februárjában vett el, két hónapra rá pedig megszületett közös fiuk, Billy. John és Caitlin lelkes támogatói a Gyermeksegítő Szervezetnek.

Képek: Pinterest

Megszakítás