A görög popzene ikonikus alakja, aki rengeteg szebbnél szebb dallal örvendeztette már meg a közönséget. Számtalan díjat és nevezést tudhat magáénak, ám mindez csak egy újabb löket számára a további munkához. Ma ünnepli 52. születésnapját, Isten éltesse még nagyon sokáig!

A kezdetek

Despina Malea néven Németországban, Stuttgart közelében, Tübingenben látta meg a napvilágot 1969. július 22-én, ám amikor a kis Despina 6 éves lett, a család visszatért Görögországba, Kavalába, ahonnan eredetileg is származtak. Bátyjával és nővérével ellentétben a költözés miatt ő nem tanult meg németül. Már gyermekkorában vonzotta a színészet és az éneklés, de úgy gondolta, mindenképpen szükséges egy stabil háttér, ezért pszichológiát és filozófiát tanult a Thessaloniki Egyetemen. Amikor belevágott az éneklésbe, eleinte az Elli Mara nevet használta, majd felvette a Vandi művésznevet, így egy darabig eltitkolhatta a szülei előtt, mivel foglalatoskodik.

A siker kapujában

Az 1990-es évek elején Athénba költözött, és 1994-ben megszületett első albuma, a Geia Mou, melyet 1996-ban az Esena Perimeno követett. A harmadik lemezzel következett az igazi áttörés egy évvel később, ez volt a Deka Endoles, melyet egy multi platina albummal, a Profities-szel fejelt meg 1999-ben. Ezzel foglalta el a méltán megérdemelt helyét a görög laïko/pop kultúrában.

A csúcson

A 2000-ben kiadott Ipofero című dala minden idők legtöbbet eladott kislemeze lett Görögországban:

 

Kétségtelenül a legnagyobb görög énekesnővé nőtte ki magát, melyet a 2001-ben megjelent és Görögországban, valamint Cipruson minden idők egyik legjobb eladását produkáló lemeze, a Gia csak tovább erősített. A címadó dallal egyébként ő lett az első görög előadó, aki felkerült a US Billboard listájára.

 

A 2004-es Stin Avli Tou Paradeisou szintén rekordokat döntött, 2007-ben megjelent a 10 Hronia Mazi, nem sokra rá pedig a nyolcadik studióalbuma, a C’est La Vie. A 2012-es Allaxa pedig kétszeres platina lett.

Díjak

Despina munkásságát számtalan díjjal jutalmazták: három Arion zenei díjat, tíz MAD Videó zenei díjat, hét Pop Corn zenei díjat és egy World zenei díjat tudhat magáénak eddig. Utóbbi pikantériája, hogy ő az első görög előadó, akinek odaítélték ezt az elismerést. Az énekesnő ezt nyilatkozta, mikor átvette a díjat: „Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a görög rajongóimnak szerte a világon. Ezt a díjat mindazoknak a görögöknek ajánlom, akik a szeretetükkel támogattak engem az elmúlt években, miattuk állhatok most itt.”

Televíziós szereplések

2013 és 2015 között egyike volt a görög Voice tehetségkutató mentorainak, 2016-ban pedig hasonló posztot töltött be a Rising Star görög változatában. Sőt, mi több, 1998-ban egy sikeres televízió sorozatban, a Dio Kseni-ben (Két idegen) is elvállalt egy vendégszereplést, mely után elismerő kritikákat kapott.

Despinát több alkalommal is felkérték, hogy képviselje Görögországot az Eurovíziós dalfesztiválon, de az énekesnő sosem mondott rá igent.

Nemcsak a televízióban és a stadionokban, de a színházban is közönség elé állt: ő játszotta a Mamma mia! görög változatában Donna szerepét. 2019-ben pedig a To Diko Mas Cinema című musicalben tűnt fel.

Ugyanettől az évtől mint rendező és műsorvezető jegyzi a My Greece című utazási műsorát, melyben görög városokat és falvakat látogat meg, és azok hagyományait, kultúráját, helyi ételeit és történelmét mutatja be. Jelenleg a harmadik évadot forgatják.

Magánélet

Despina 1999-ben találkozott Demis Nikolaidis ex nemzetközi focistával és az AEK futballklub korábbi elnökével. Nemsokkal rá összeházasodtak, és két gyermekük született: egy lány, Melina 2004 februárjában és egy fiú, Giorgos 2007 augusztusában. Friss és egyben szomorú hír, hogy a napokban jelentették be, hogy külön utakon folytatják tovább.

Megszakítás