Ha nem, máris mondjuk!

Az ókori „drakospita”-t a mai napig misztikum lengi körül, és ugyan neve sárkányokra utal, valójában azonban semmi köze ezekhez a fantasztikus teremtményekhez. Mindenesetre a szerkezete, egyszerűsége és tartóssága miatt a csodájára járnak napjainkban is.

A drakospita egy körülbelül 25 ókori otthonból álló épületegyüttes Evia szigetén. Nem tudni, hogy pontosan mikor építették, de a mára üres épületekről többszáz éves feljegyzések állnak rendelkezésre.

A hatalmas kődarabokból (melyek között vannak akár több ezer kilósak is) felhúzott házak kivitelezéséről sok teória is napvilágot látott.

Vannak, akik úgy vélik, ezek az épületek istenek ókori szentélyeként szolgáltak, főleg Zeusznak és Hérának szentelve, mások azt mondják, hogy katonai állomások voltak.

A tudósok eleinte úgy gondolták, hogy a házak vallási célt szolgáltak, de a régészek erről nincsenek meggyőződve. Ők úgy saccolják, az épületek Kr. e. az 5-4. századból származnak. De függetlenül attól, hogy milyen célból és mikor emelték őket, a drakospita a mai napig áll.

Az alapanyag a már említett masszív négyszög és hosszúkás mészkődarabok tömkelege, melyeket mindenféle kötőanyag nélkül helyeztek egymás tetejére, így csak a súlyuk akadályozza meg elmozdulásukat. A falak közötti hézagokat apróbb kövekkel töltötték ki, és a tető is ebből az anyagból készült. A homlokzaton hagytak egy lyukat, hogy a fény bejusson a belső térbe, és hogy a bent gyújtott tűz füstje szabadon távozhasson.

Az ókori helyi tradíció szerint a sárkány szó nemcsak a mitológiai szörnyre utal, hanem az ún. “szuperemberi” erővel bíró személyre is, ezért következtettek sokan a görög istenekre.

A drakospita Karystos-ban található, ami a sziget egyik fő látványossága, egy pici, part menti település Evia déli oldalán. Ha arra jártok, semmiképpen ne hagyjátok ki!

Megszakítás