Vele kezdődött a görög filozófia klasszikus korszaka, a mai napig az egyik legismertebb ókori görögként tartják számon. Összegyűjtöttük életének és munkásságának fontos állomásait, melyeket mindenképpen tudnotok kell.

1.Kb. Kr.e. 469-399. között élt. Gyermekkoráról nem maradtak meg feljegyzések, annyi bizonyos, hogy tizennyolc éves korában beállt katonának, és a kiképzés után hoplita, vagyis nehézfegyverzetű gyalogos lett belőle.

2. Úgy tartják, nevelői Anaxagorasz, Damon és Arkhelaosz voltak.

3. Szókratész majd’ 50 évesen nősült, ekkor vette el Xanthippét, akitől Lamproklész nevű gyermeke született, később pedig újabb feleséggel gazdagította házát Mirthosz személyében, aki az Igazságos Ariszteidész lánya volt. Tőle született Szóphronikosz és Menexenosz.

4. Közvetlenül soha sem politizált, viszont élete során több háborúban is részt vett mint katona, és látta, hogy mivé tette ez a hellén társadalmat, így az erkölcsi megújulást tűzte ki célul.

5. Iskolát nem alapított, tanítványait sétálva, beszélgetésen keresztül vezette rá az erkölcsi igazságok felismerésére. Ellenségei azzal vádolták, hogy rossz hatással van a fiatalokra.

6. Nem maradt fenn saját írásos műve, munkásságát elsősorban tanítványa, Platón Állam és Törvények dialógusaiból, Xenophón, Arisztophanész és Arisztotelész írásaiból ismerjük.

7. Egyik gyakori mondása volt: “Tudom, hogy semmit sem tudok”. Módszerei közé tartozott az elenkhosz, vagyis a cáfolat vizsgálat, illetve az irónia.

8. Magát a gondolatok bábájának is nevezte, hiszen párbeszédek formájával fejtette ki beszélgetőpartnerei gondolatát, így a napvilágra hozva azt.

9. A klasszikus görög filozófia mellett neki köszönhetjük a nyugati filozófia és az autonóm filozófia megalapítását is, de későbbi feljegyzések szerint az ismeretelmélet és a logika területein is maradandót alkotott.

10. A háborúk végeztével, koholt vádak alapján, Kr. e. 399-ben halálra ítélték. Elutasította a száműzetést és inkább kiitta a méreggel teli poharat. Személyisége és filozófiai elgondolásai a mai napig hatnak az emberi kultúrára, hiszen Szókratész az elvek melletti kiállás örök példájává vált.

Megszakítás