A Kiklád Művészetek Múzeuma ad otthont a “Kallos: A végső szépség” nevű tárlatnak. A hétfői megnyitón a köztársasági elnök, Katerina Sakellaropoulou is részt vett.

A kiállítás mintegy 300 ókori alkotást sorakoztat fel, melyek mindegyike tükrözi az ókori hellén elképzelést a “kallos”-ról, a szépség komplex eszméjéről, mely egybefonja a fizikai külsőt a belső énnel.

A köztársasági elnök többek között elmondta: “A tárlat bemutatja nekünk, hogyan csempészték bele a szépséget az antikvitás különböző korszakaiba, hangsúlyozva a szimbólumokat, az erkölcsi világképet és a görög szenvedélyt. Ugyanakkor egy panorámaképet kapunk az ideálról, mely a művészetben tökéletesen testet öltött, és amit áhítattal és tisztelettel kezeltek a mindennapokban az ókoriak. Talán mert úgy hitték, ha bármi rosszat szólnak a külső vagy belső szépség ellen, az az eltűnését eredményezi.”

Akik a kiállítás megvalósításán dolgoztak, elmondták, hogy annak célja nem csak a kiállított tárgyak technikai tökéletességének bemutatása:

“Ez a legelső olyan tárlat, amely nem a szépség miatt jött létre, hanem, hogy a Kallos-nézetet bemutassa” – mondta Nikolaos Stambolidis, aki kurátorként dolgozott a kiállításon, mielőtt kinevezték az Akropolisz Múzeum igazgatójának. “Manapság a szépség a külsőségekre korlátozódik, az arcra vagy a testre, esetleg mindkettőre, míg a Kallos egy nézőpont, mely már a Homéroszi eposzokban is megjelenik, és csak nagyon ritkán képviselteti magát a modern görög nyelvben” – tette hozzá.

Skip to content