Csakis szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Karrierje során mintegy 200 (egyes források szerint több, mint 450) albumot és szólólemezt adott ki, megközelítőleg 12 nyelven. A világ egyik legsikeresebb énekesnője, akinek kétségtelenül nagy szerepe volt abban, hogy a modern Görögország híre messze szálljon a világban.

Gyermekkor, diákévek

Ioánna Moushouri néven jött a világra 1934. október 13-án, a krétai Haniában. Csupán 3 éves volt, amikor a család a fővárosba költözött, ahol az édesapja részt vett az athéni ellenállási mozgalomban. A német megszállás és a szegénység határozták meg ezeket az éveket, a szülők azonban kemény munkával lehetővé tették, hogy Nana és nővére a méltán híres Athéni Konzervatóriumban tanulhasson.

Nanáról nagyon korán, már 6 éves korában kiderült, hogy nem is kevés énektehetséggel áldotta meg a sors, 12 évesen már ének- és zongoraleckéket vett. Egy orvosi vizsgálat során kiderült, hogy hangszálai különböző vastagságúak, de sok gyakorlással elérte, hogy a kezdeti fátyolos, sötétaltból csengő koloratúr mezzoszopránná képezze a hangját. Az opera mellett a dzsessz iránt is érdeklődött. Olyannyira, hogy azután, miután a konzervatórium ezt összeegyeztethetetlennek vélte a klasszikus műfajjal, Nana otthagyta az intézményt, és athéni éjszakai klubokban kezdett énekelni.

Korai karrier

1958-ban született meg az első nevéhez köthető lemez, innen pedig nem volt megállás. Megnyerte a Görög Dalfesztivált kétszer egymás után, 1960-ban pedig első lett a 2. Mediterrán Dalfesztiválon.

Ekkortájt költözött Párizsba, ahol lemezszerződést kötött. 1961-ben egy Görögországról szóló dokumentumfilm zenei anyagát állította össze Nyugat-Németországban, amelyben elénekelte Manos Hadzidakis zeneszerző egyik népdalfeldolgozását, a Weiße Rosen aus Athen (Athén fehér rózsái) címűt, mely hihetetlen siker lett, és a zenei szignójává vált.

 

De meghódította New Yorkot, majd az Egyesült Királyságot is. Második angol nyelvű albumával, a Nana Sings-szel felkeltette az amerikai Harry Belafonte figyelmét, és közös turnéra indultak. Ez azonban nem volt zökkenőmentes, mert Belafonte már az elején arra kérte az énekesnőt, hogy a színpadon ne viselje a védjegyévé vált fekete keretes szemüvegét. Nanát ez olyan mélyen érintette, hogy majdnem otthagyta a programsorozatot, de végül meg tudtak egyezni.

Franciaországban az 1967-es Le jour où la colombe című albuma a szupersztárok sorába emelte. A lemezen számos nagy siker foglal helyet, többek között az alábbi, igencsak fülbemászó sanzon is:

 

A csúcson

Egyre több album és siker következett az Egyesült királyságban, ahol televíziós sorozatot is vezetett, de megfordult a francia és nyugat-német TV-ben is. Turnéi során pedig nyakába kapta a világot. 22 év után, 1984-ben tért vissza Görögországba, ahol élő koncertet adott.

Spanyol nyelvterületre is betört Con Todo el Alma című kislemezével, ami óriási siker lett mind Spanyolországban, mind Argentínában és Chilében is. Újabb albumok és turnék következtek, addigra megfordult a világ nagy részén.

Közelmúlt

2004-ben az Universal Music Group jóvoltából megjelent az összes francia nyelvű dala, ez 34 CD-t és 675 dalt jelentett. A gyönyörű kiadás mellé helyeztek egy 120 oldalas kis könyvet is, melynek érdekessége, hogy szövegét és illusztrációját maga az énekesnő készítette.

2005-ben ismét nyakába vette a világot, de ezúttal egy nemzetközi búcsúkoncert volt az apropó. Párizstól és a párizsiaktól 2007. november 25-én, a Palais Garnier színpadán búcsúzott el, a körút pedig 2008 júliusában ért véget hazájában, az athéni Herodes Atticus színházban.

Magánélet

Nana kétszer volt férjnél. Első házasságát 1961-ben, Jorgos Pekilas-szal kötötte, akitől két gyermeke született: Nicolas (1968) és Héléne (1970). A pár 1975-ben vált el egymástól. Második választottja André Chapelle producer, akihez hosszú együttélés után, 2003. január 13-án ment hozzá. Mouskouri férjével jelenleg Svájcban és Franciaországban él, az ideje nagy részét Genfben tölti. 2007-ben szerepelt Svájc 300 leggazdagabb lakosának listáján, ez minimum 100 millió svájci frankos vagyont jelent.

Politikai vonal

Annak ellenére, hogy sosem tartotta magát politikus alkatnak, több mozgalmat is a magáénak érzett a ’60-as években. A sikerrel és a hívnévvel aztán eljutott az ENSZ Gyermekalapjához, az UNICEF-hez, ahol 1993 októberében jószolgálati nagykövetnek választották. Az 1994-es európai parlamenti választásokkor a görög jobbközép párt, az Új Demokrácia képviselőjelöltje lett, ezt pedig öt éven át tartó strasbourgi munka követte. Ekkora azonban lemondott, mert egyrészről nem volt összeegyeztethető a pacifizmusával, másrészről nem érezte úgy, hogy elég felkészült politikai szempontból.

Videó: Youtube

Kép: UNICEF

Megszakítás