A most következő kis szigetről aztán tényleg biztos, hogy a világon csak nagyon kevesen tudnak. A múlt tükrében egyrészt ez kicsit méltatlan, más részről pedig szerencse, hiszen így megmaradhatott egy békés, háborítatlan kis paradicsomnak. Irány Psara!

A török partokhoz nagyon közel elhelyezkedő kis szigetnek körülbelül 450 lakosa van. Felszínét rusztikus hegyoldalak borítják, melyeket csodaszép partszakaszok ölelnek körbe. Az itt élők büszkén éltetik örökségüket egy rendkívül összetartó közösségben. Az apró területhez viszonyított magas lakosságszám ellenére nem zsúfolt, hiszen annak köszönhetően, hogy oly kevesen hallottak Psaráról, az ide utazók élvezhetik azt a háborítatlan, autentikus miliőt, amit nem csorbít a turisták hada.

Az 1821-es, fehér-piros, kígyó által körülölelt keresztet és horgonyt ábrázoló forradalmi zászló üdvözli az ide érkezőket a kikötőben, jelezve, hogy a sziget történelme és megzabolázatlan lelke a jelenben is szorosan egybefonódott. A szabadságharc kitörésekor ugyanis Psara az egész kereskedelmi hajóflottáját felajánlotta az ország felszabadításának segítésére. És ez rengeteget nyomott a latba, ugyanis akkoriban az övék volt az ország harmadik legnagyobb ilyen flottája.

A sziget a mükénéi kor óta lakott, erre az Arhontiki-öbölnél feltárt temető maradványai szolgálnak bizonyítékul. Psarán a nyugalom és a békesség mellett a helyiek legendás kedélyessége is magával ragadó, az ember ide érkezve biztosan elfelejti minden búját-baját. A strandok sosem zsúfoltak, még a legnépszerűbbeken (Katsounis, Kato Gialos, Lazaretta, Lakka, Lemnos) is mindig akad bőségesen hely.

A víz alatti halászatra vállalkozók igazi kincsekre bukkanhatnak itt. A kirándulni vágyókra vár az 1793-ban épület Agios Nikolaos templom 60 lépcsője, ami megéri az energiát, hiszen mind az épület, mind a kilátás meseszép. Csakúgy, mint a Szűz Mária Kolostor, ahol nagyon ritka kéziratokat és vallásos köteteket őriznek. A szigeten az idők során végbemenő pusztítás során egy dolog volt, ami mindent túlélt: az El Greco által alkotott Szűz Mária ikon, melyet Syros szigetére csempésztek.

Psara egyetlen települése a hasonló nevű kis falu, mely a kikötőnél található. Építészetében vegyes stílusú, alacsony mennyezetes házakkal tarkított. Látnivalója a Palaiokastro (régi vár -a szerk.), melyet a kalózoktól való félelemből építettek a 15. században. Itt egy világítótorony segíti a hajók zavartalan közlekedését a forgalmas csatornán Hios és Psara között.

Itt található Konstantinos Kanaris egykori háza. Kanaris a görög szabadságharc egyik hőse volt, majd Hellász miniszterelnöke lett.

Megéri felkapaszkodni a Mavri Rahi dombra is, melynek tetején áll az Öldöklés emlékműve. Minden év június utolsó vasárnapján Psara Holokauszt megemlékezést tartanak itt.

Végül, de nem utolsósorban csodás élmény ellátogatni a szomszédos Antipsara szigetére, és a legjobb ezt egy hagyományos halászcsónakkal megtenni.

Psarán a finomabbnál finomabb tengeri étkek kihagyhatatlanok, de érdemes tudni, hogy itt található az ország legmegfizethetőbb homár tésztája is. Na meg az ínycsiklandozó helyi sajtok, a mizithra és a kopanisti. De ugyanez érvényes az évente egyszer begyűjtött kakukkfűmézre is, melyről a helyi szakértők azt vallják, hogy az egész mediterráneum méztermékeinek a csúcsa.

Megszakítás