Idén március 25-én a 202 éves évfordulójához érkezett a törökök elleni szabadságharc kitörése, ezért úgy gondoltuk, folytatjuk sorozatunkat, melyet korábban elindítottunk. A számos hős közül, akiknek oly sokat köszönhetünk, bemutatunk Nektek párat, akikről esetleg eddig személy szerint nem hallottatok. Jöjjenek hát ők, a múlt hősei, akik megharcoltak a szebb jövőért.

A Bouboulinaként is ismert Laskarina Pinotsis 1771-ben született Konstantinápolyban, és az akkori, nők által betöltött, bárminemű társadalmi kategóriával ellentmondó tettei és bátorsága létfontosságú szerepet játszott a görög függetlenség kiharcolásában.

Pinotsis harcolt az 1821-es görög szabadságharcban mint haditengerészeti parancsnok, saját hajója, az Agamemnon fedélzetén, melyet önköltségén építtetett. Kétszer özvegyült meg, első házasságát Dimitrios Yiannouzas-szal kötötte, második férjétől, a hajótulajdonos és kapitány Dimitrios Bouboulis-tól tekintélyes vagyont örökölt. 1825-ben, egy családi viszály következtében ölték meg Spetses szigetén, ahová száműzték a szabadságharcban vállalt szerepéért.

Az egyik legbefolyásosabb görög nőként tartják számon a mai napig, az egész ország tisztelettel adózik előtte. Spetses szigetén a Bouboulina Múzeum abban a 300 éves épületben foglal helyet, mely a hősnő második férjéé, Bouboulis-é volt, a leszármazottjai ma is itt élnek.

Szobra Spetses kikötőjében áll. Görögországban és Cipruson számos utca és híres épület viseli a nevét.

A sorozat első 3 részét az alábbi linkeken olvashatjátok.

Megszakítás