Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök pártja elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi parlamenti választásokon, mivel az Új Demokrácia (ND) több mint 20 százalékponttal győzött a fő ellenzék, a SYRIZA ellen.

Az itteni választási rendszer miatt azonban ez még nem elegendő ahhoz, hogy véglegesen diadalmaskodjon, így június végén vagy július elején sor kerül egy második fordulóra.

Az ND és a SYRIZA között majdnem kétszeres a különbség. Úgy tűnik, hogy az ND-nek sikerült növelnie az arányát az előző választásokhoz képest – először fordul ez elő.

Mitsotakis “politikai földrengésnek” nevezte a vasárnapi választási eredményeket, és ígéretet tett arra, hogy keményebben fog dolgozni a reformokon, amelyek Görögországot az európai normákhoz közelítik.

A Görögországban érvényben lévő választási rendszer miatt a június végi vagy július eleji második körös szavazás szinte biztosra vehető.

Mitsotakis-nak három napja lesz arra, hogy koalícióról tárgyaljon egy vagy több más párttal. Ha ez nem sikerül, akkor a kormányalakítási megbízást a második párt kapja meg.

A két fő párt és a parlamentbe várhatóan bejutó négy kisebb párt közötti mély megosztottság azonban azt jelenti, hogy nehéz lesz koalíciót kötni, így július 2-án valószínűleg második kört kell tartani.

Megszakítás