Rendhagyó portrénk következik, hiszen most egy olyan valakinek az életét szeretnénk bemutatni nektek, aki származását tekintve nem görög, viszont alakítása nélkül elképzelhetetlen lenne a Bazi nagy görög lagzi című – lassan – trilógia. Következzen a nagyon is „gorog” Voula néni, alias Andrea Martin!

Andrea Louise Martin 1947. január 15-én született a Maine állambeli Portlandben. Apai nagyszülei örmény emigránsok voltak, akik a mai Törökország területén található Van városából menekültek el a népirtás elől. A nagyapja amatőr színészként a Papazian vezetéknevét Martinra változtatta. Anyai nagyszülei Konstantinápolyból települtek az Egyesült Államokba, a szülei pedig nagyon keményen dolgoztak azon, hogy minél inkább és gyorsabban asszimilálódjanak, így Andrea csak idősebb korában kezdett el ismerkedni a gyökereivel.

Édesanyja lányával már nagyon korán megszerettette az irodalmat, és a zene is hamar beköszöntött az életébe. Nyolc éves korában zongoraleckéket vett, a középiskolában pedig a dráma klub tagja volt.

Nem sokkal később, hogy lediplomázott az Emerson Főiskolán, New York-ból Torontoba költözött, ahol rövid időn belül megtalálták a televíziós, filmes és színházi szerepek.

1972-ben Andrea játszotta Robin karakterét a Godspell-ben, egy olyan társaság tagjaként, ahonnan többen később hatalmas hírnévre tettek szert: Martin Short, Gilda Radner, Eugene Levy, Victor Garber és Paul Shaffer voltak a partnerei. Két korai filmszerepét a horror műfajában alakította, 1973-ban a Cannibal Girls-ben, amiért elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat a Sitges Filmfesztiválon, valamint 1974-ben a Phyllis in Black Christmas-ban.

1976-ban csatlakozott a kanadai TV vígjáték, az SCTV stábjához, amelyben az egyik leghumorosabb szerep volt az övé. Rendkívüli tehetsége van a vicces karakterek megformálásához. 1981-ben az SCTV-ben nyújtott alakításáért Emmy-díjra jelölték.

A ’70-es évekbeli színpadi munkái közé tartozott a The Second City improvizatív vígjátéka. 1992-ben debütált a Broadway-en a My Favourite Year című musical-ben, amiért elnyerte a Tony-díjat, a Theatre World Award-ot és a Drama Desk-díjat a legjobb musicalszínésznő kategóriában. Ugyanezen a színpadon szerepelt még a Candide, Oklahoma!, és a Young Frankenstein című darabokban, melyek mindegyike Tony-díj jelölést hozott neki a legjobb musicalszínésznő kategóriában. Geoffrey Rush és Susan Sarandon oldalán játszott az Exit the King Broadway-en bemutatott változatában, amiért szintén több díjra jelölték, ahogy a Nude, Nude, Totally Nude című egyszemélyes show-ban hozott alakításáért is.

De ugyanez igaz a The Rose Tattoo, a Betty’s Summer Vacation, a Pippin és az Act One című darabokra is, amelyekben a kritikusok véleménye szerint is maradandót és szakmailag jutalmazandót alkotott.

Feltűnt a Szezám utcában, a Kate & Allie-ben, a Star Trek-ben. Kölcsönözte a hangját az Anasztáziában,  a The Adventures of Jimmy Neutron: Boy Genius-ban, The Grim Adventures of Billy and Mandy-ben, a Rugrats-ban, The Secret of NIMH 2: Timmy to the Rescue-ban, a Simpson családban, a Recess-ben, az Earthworm Jim-ben, a Kim Possible-ben, a The Buzz On Maggie-ben, a Spongyabob és Kockanadrágban, és a Mackótestvér 2-ben. Szerepelt a Gypsy 1993-as televíziós adaptációjában is. Sorozatrepertoárjához tartozik még a Life… and Stuff is.

Filmes karrierje szintén sokrétű: All Over The Guy,  Club ParadiseWag the DogAll I Want for ChristmasWorth WinningHedwig and the Angry InchStepping OutThe Producers, és a Bazi nagy görög lagzi. Továbbá játszott a Black Christmas, a Breaking Upwards, a Nurse Jackie, Az Éjszaka a múzeumban 3. alkotásokban és több sorozat epizódszerepében is feltűnt.

Saját egyszemélyes előadásával, az Andrea Martin: Final Days, Everything Must Go! ingázott az Egyesült Államok és Kanada között.

2018-ben az a megtiszteltetés érte, hogy nevét felvésték a kanadai Hírességek Sétányára.

Andrea fáradhatatlan, alakításaival a mai napig megörvendezteti a közönséget. Jelenleg Los Angeles és Toronto között ingázik, és örömmel jelentette be, hogy 47 év után kanadai állampolgárnak mondhatja magát. Férje Bob Dolman volt, akitől két fia született, Joe és Jack.

Hoztunk egy kis kedvcsinálót a színésznő számunkra egyik legkedvesebb alakításából:

Videó: Youtube – Foci Őrült

Megszakítás