Szombat hajnal óta ijesztő időjárási körülmények okoznak káoszt Görögország különböző részein. Az orkán erejű széllel és heves esőzésekkel jellemezhető vihar számos problémát okozott, többek között kidőlt fákat, földcsuszamlásokat, útlezárásokat és falvak kiürítését eredményezte.

Heves vihar csapott le az északkelet-görögországi Xanthi városára, amelynek következtében tornádó alakult ki, amely felborította a parkoló járműveket és leszakította több ház tetejét. Az erős szél miatt több tucat fa is kidőlt a város különböző részein, ami a tűzoltóság beavatkozását tette szükségessé.

Alexandroupolis-ban, Evros régió fővárosában a rossz időjárás károkat okozott egy általános iskolában, ami aggodalmat keltett a szülők és a helyi közösség körében. A szülői szövetség levélben fordult a polgármesterhez, amelyben elégedetlenségüknek adtak hangot a kialakult helyzet miatt.

A hatóságok elővigyázatosságból evakuálni kezdték az Aigialeia településhez tartozó Viliviniotika falut. Az intézkedés célja az volt, hogy megóvják a lakosokat a súlyos időjárási körülmények okozta esetleges földcsuszamlásoktól. A görög média a rendőrségre hivatkozva arról számolt be, hogy a falu tizenhét lakosát egy Eleonas térségében található szállodába költöztetik.

Korfu szigetén a vihar miatt áramkimaradások és kisebb zavarok léptek fel. Skripero városából is jelentettek egy kidőlt fát, bár az esetnek nem voltak áldozatai.

Fthiotida regionális térségben hajók borultak fel és sodródtak partra. Az erős szél és a vihar a strandboltok létesítményeit is jelentősen megrongálta.

Ioannina prefektúra több földcsuszamlással küzdött, amelyek a hegyvidéki tartományi hálózatot érintették, és fennakadásokhoz vezettek a forgalomban. Tzoumerka, Konitsa és Pogoni településekről jelentettek földindulást.

Az erős szél és az esőzés Patras-ban fákat döntött ki Aktaios területén. A tűzoltóság és a rendőrség reagált a helyzet kezelésére és a közbiztonság megerősítésére.

A Florina – Kastoria út egy szakasza Pisoderi falu közelében beszakadt. A hatóságok azonnal táblákat helyeztek ki, hogy eltereljék a forgalmat az érintett területről, hangsúlyozva, hogy a térségben közlekedő járművezetőknek óvatosnak és ébernek kell lenniük.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (EMY) ma délután kiadott rendkívüli időjárási jelentése tovább hangsúlyozza, hogy több régióban különböző időpontokban is heves esőzésekre és viharokra kell számítani. Ezek közé tartozik Közép-Macedónia, Kelet-Macedónia, Trákia, az északkelet-égei-tengeri szigetek, Ipiros, Nyugat-Sterea és Thesszália. A jelentés azt is felvázolja, hogy az időjárás várhatóan fokozatosan enyhül és gyengül a legtöbb területen.

Vasárnap érezhető javulás várható az időjárásban: az egész országban tiszta lesz az ég és mérséklődik a szél. A romló időjárási körülmények várhatóan segítenek enyhíteni a vihar okozta különböző problémákat.

Megszakítás