… hogy mindösszesen Plutarkhosz feljegyzései miatt terjedt el az az idők során, hogy az életképtelennek ítélt csecsemőket a Taigetos-hegyre vitték és ott magukra hagyták?

A Kr. u. első századi író, Plutarkhosz szerint Spártában volt egy szertartás, amelynek során az újszülötteket az idősebbek megítélték, és az életre alkalmatlannak tartottakat a Taigetos-hegy lábánál hagyták.

Más forrásból azonban nem tudunk meg ilyesmit a spártai gyakorlatról, és csecsemőmaradványokat sem találtak ezen a helyen. Bár csontokra bukkantak a helyszínen, egy vizsgálat megállapította, hogy ezek mind serdülőkhöz és felnőttekhez tartoztak.

A Taigetos lejtői legalább a mükénei idők óta lakottak. Az Arna falu közelében található Arkina lelőhelyen három méhkaptár-sír található, és a terület még feltáratlannak számít

A Taigetos Spárta egyik természetes védőbástyája volt. A spártaiak a bűnözőket a Taigetos Ceadas vagy Caeadas néven ismert szakadékába dobták. Az athéni egyetem által nemrégiben talált bizonyítékok felnőtt személyek maradványaira mutatnak, amelyek megerősíteni látszanak, hogy a Ceadas elsősorban a bűnözők, az árulók és a foglyok büntetésének helyszíne volt.

Megszakítás