Hátborzongató, apokaliptikus színbe öltözött a görög égbolt: afrikai por lepte ugyanis az országot, mely nemcsak furcsa látványt, de számos problémát is okozott.

A magas porkoncentráció Attikában is megfigyelhető, a légkör szinte fullasztó volt az elmúlt órákban. A jelenség várhatóan fokozatosan megszűnik, azonban Krétán, valamint a Peloponnészoszon már most is rekordkoncentrációkat mértek.

A kórházakban megnőtt a légzési problémákkal küzdő betegek száma, a tüdőgyógyászok pedig óvatosságot és korlátozott mozgást javasolnak a veszélyeztetett csoportoknak.

A baljós, porral borított görögországi jelenetre Kostas Lagouvardou meteorológus Facebook-bejegyzése is rávilágított, aki a Penteli csillagvizsgálóból töltött fel egy fotót, amelyet „A mi kolóniánk a Marson” felirattal kísért.

Mint az Attikából készült fotókon és videókon látható, narancssárga fátyol borítja be a medencét, a Parlament és az Akropolisz környékét is afrikai por fedi.

A jelentések szerint nagyon rossz a helyzet Messiniában és különösen Kalamata városában, valamint Ilia mellett, Katakolo kikötőjében, Karouta tengerpartján és Zaharos térségében. Haniat is vörös köd borítja.

“Ez a természetes porjelenség jelentős hatással lehet a Görögországban élők egészségére, elsősorban a levegő minőségének romlása révén” – mondta el a Görög Pulmonológiai Társaság (EPE).

A szervezet kiemeli, hogy az afrikai por különböző méretű részecskéket hordoz, például PM10, PM2,5 és még kisebb méretűeket is, és szennyező anyagokat is magába szívhat a légkörből. A légkörben lévő bizonyos részecskék emelkedése súlyosbíthatja az olyan légzőszervi megbetegedéseket, mint az asztma, a hörghurut és az allergia.

A már meglévő légzőszervi betegségben szenvedők különösen veszélyeztetettek a megnövekedett szállópor-koncentráció idején, ami a megnövekedett kórházi betegfelvételekben is megmutatkozik. Különös figyelmet kell fordítani a városi központok és a már eleve alacsony levegőminőségű területek lakosaira.

Az afrikai por egyik fő egészségkárosító hatása a légzőszervek egészségére gyakorolt hatása. A finom porszemcsék mélyen behatolhatnak a tüdőbe, és bizonyos esetekben a véráramba is bejuthatnak. Az olyan betegségek esetében, mint az asztma, a hörghurut vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az ilyen részecskéknek való kitettség súlyosbíthatja a tüneteket, ami légszomjat, köhögést, zihálást és mellkasi panaszokat okozhat.

A görög hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy mindenki tájékozódjon, mielőtt elindul otthonról, korlátozza a szabadtéri tevékenységek számát, tartsa zárva az ajtókat és az ablakokat, valamint használjon maszkot és ügyeljen a megfelelő hidratáltságra.

 

Megszakítás