Új sorozatot indítunk útjára, melyben kisebb-nagyobb görög városokba látogatunk el. Noha ezek a tengerparti üdülőhelyek és szigetek mellett talán kevesebb reflektorfényt kapnak, mindenképpen megérik a kitérőt.

A hetedik részben ismerjétek meg közelebbről a csodaszép Irakliot!

Iraklio, Kréta szigetének fővárosa egy ősi település, mely az első osztályú, úszómedencékkel és a városra néző tetőkön lévő bárokkal rendelkező szállodáktól kezdve az ókori várost körülvevő számos falun át számtalan dolgot kínál.

Kréta talán leginkább lenyűgöző katedrálisairól, festői óvárosairól, valamint első osztályú éttermeiről és butikjairól ismert sziget, amely Görögország ősi történelmének középpontjában állt, és ahol a minószi civilizáció virágzott. Olyan hagyományokkal büszkélkedhet, amelyek az ősidőkig nyúlnak vissza. Európa legrégebbi ismert civilizációja – amely Krétán Kr. e. 2700 és Kr. e. 1450 között virágzott -, az arany, a kerámia, az értékes fűszer és festékanyag, valamint a sáfrány kereskedelmi központjaként szolgált.

A Koules erődöt, (görögül: Κούλες) vagy Castello a Mare, (“erőd a tengeren” olaszul) az Iraklio régi kikötőjének bejáratánál található erődítményt mindenkinek látnia kell, aki ellátogat ebbe az ősi városba. A Velencei Köztársaság építtette a 16. század elején, és ma is jó állapotban van.

Az ókorban Iraklio szolgált Knosszosz kikötőjeként, ahol a minósziak értékes áruikkal kereskedtek. Ma a knosszoszi palota meglátogatása kétségtelenül az egyik legnépszerűbb program Iraklioban. A Knosszoszból származó leglenyűgözőbb ókori leletek közül azonban számosat ma az iraklioni régészeti múzeumban állítanak ki.

De azok számára, akik a görög napot szeretnék magukba szívni, és csak pihenni szeretnének a vakációjuk alatt, számos remek strand is megtalálható a városban és környékén, köztük Matala, mely barlangokkal, sziklákkal és szörfösökkel teli, Star Beach, amely a vízi sportjairól és pálmafáiról ismert, Kommos, a Caretta teknősökkel és romokkal, valamint Gefyri Beach, amely homokos partokkal és zöldes színű vízzel büszkélkedhet.

Iraklio, melyet nemrégiben Európa leggyorsabban fejlődő turisztikai célpontjának rangsorolták, folyamatosan meglepi a látogatókat, ugyanis a város nemrégiben az európai városlátogatási célpontok listájának élére került, és a legnagyobb növekedést mutatta a nemzetközi turisták számában. A legnagyobb görög sziget fő kapuja méltán vált önmagában is rendkívül népszerű úti céllá. Az egykor Európa legrégebbi civilizációjának, a minósziaknak otthont adó településen lenyűgöző régészeti lelőhelyek és Görögország legszebb múzeumai találhatók. Mindezek az építészet eklektikus példáival és természetesen a világ legegészségesebb étrendjével párosulnak.

A Daidalou utca, közvetlenül a Kapsis Astoria Iraklio mellett, a város leghíresebb bevásárlóutcája, ahol az összes ismert ruházati márka butikja megtalálható. Ha végigsétálsz rajta, nehéz elképzelni, hogy egy szigeten vagy, mert olyan nagy a választék, amit ott kínálnak. De érdemes megtekinteni a főtéren található Morosini oroszlános kutat, mely a város egyik legfontosabb emlékművének számít. Iraklio híres szülötte Nikos Kazatzakis, akinek síremléke a város falain kívül, a Martinegro toronynál található. Egy másik, itt napvilágot láttot híresség El Greco, akinek múzeuma a Betlehemi Kapu közelében várja a látogatókat.

Iraklio környéke is bővelkedik a szebbnél-szebb partszakaszokban és strandokban. A várostól 8 km-re, keletre fekvő Amnisos Beach nemcsak úszást és napozást kínál, hanem egy nagy minószi kastély is állt itt, amely liliomos freskójáról híres (ma az iraklioi régészeti múzeumban látható). A strand minden szükséges felszereléssel rendelkezik, és a közelben számos tengeri herkentyűs étterem található, ahol a nap fogásait kínálják.

A várostól 12 km-re, keletre található Hani Kokkini Beach számos vízi sportolási lehetőséggel büszkélkedhet, a közelben pedig több strandbár és étterem található.

A Herakliontól mindössze öt kilométerre, nyugatra fekvő Ammoudara Beach a környék egyik leghosszabb strandja. Ott is jól szervezett turisztikai szolgáltatások állnak rendelkezésre. A szinte állandó szél miatt ideális helyszínnek számít a szörfözéshez.

A fővárostól nyolc kilométerre, nyugatra található Linoperamata Beach egy másik olyan terület, amely minden utazónak tetszene, a közelben szállodák, éttermek és kávézók választéka áll rendelkezésre.

A Palaiokastron egy jól védett strand, amely Herakliontól tíz kilométerre, nyugatra található. A terület a nevét a fölötte magasodó régi velencei erődnek köszönheti.

Az Iraklio városától nyugatra fekvő Agia Pelagia Beach híres kristálytiszta vizű, érintetlen strandjairól. A környéken számtalan kávézó, strandbár és hagyományos taverna közül lehet választani.

Az Iraklio központjától húsz kilométerre nyugatra, kicsit távolabb fekvő Lygaria Beach nemcsak gyönyörű környezetéről, hanem haltavernáiról is ismert, amelyek mindegyike autentikus krétai ételeket kínál.

Érdemes fényképezővel felszerelve felfedezni a város egyik legkülönösebb kerületét, a Lakkos-t. Itt érdekes falfestmények elevenítik meg a kikötőváros régi bordélyházainak történeteit és az egykor az utcákon kísértő személyeket. Az itteni kulturális miliő gazdag, a felújított tavernák a régmúlt időkből származnak, és a környéket a rebetiko dallamai járják be.

Szombatonként a Pateles utcai piac hangulata a város olvasztótégely-jellegének hangjait, illatait és színeit tükrözi. Az 1866-os utcai piacon friss termékeket kínálnak, és közelebbről is megismerkedhetünk a sziget kulináris kincseivel. Itt érdemes gyógynövényeket és fűszereket, valamint érdekes ajándéktárgyakat vásárolni a krétai tartózkodás emlékéül.

Megszakítás