Athén minden kétséget kizáróan a legtöbb turista repertoárjában benne foglaltatik, aki csak ellátogat Görögországba. Ismerve a főváros paramétereit, ez egyáltalán nem meglepő. Ennél érdekesebb az a tény, hogy a világ egyik legemblematikusabb városától karnyújtásnyira rengeteg ember számára alig vagy egyáltalán nem ismert, de annál változatosabb és gyönyörűbb tájak várják a messziről érkezőket, akik hazatértükkor megpróbálják szavakba önteni a lehetetlent: a Saron-szigetek szépségét.

Salamina

A fővárostól nyugatra véve az irányt, valóban pár km legyőzendő akadály csak az athéniak között népszerű hétvégi kiruccanások célállomása: Salamina szigete. Ez a hely már Kr. e. 480-ban beírta magát a történelembe, mint a görögöknek a perzsák felett aratott győztes csata színtere, mely Aiasznak, aki Achilleusz után a második legerősebb görög harcos és Euripidész híres görög költőnek a szülőföldje is egyben. Annak ellenére, hogy a sziget hegyekkel tarkított, és sok helyen sziklás, rengeteg, fürdőzésre kiválóan alkalmas stranddal büszkélkedhet, mint például Kanakia, Kolones, Peristeria vagy Saterli. Érdemes hajóra szállni, és így körüljárni a szigetet; a múlt emlékei így sokkal elevenebbek lesznek.

 

Aegina

Salaminától délre található Aegina varázslatos kis szigete, melynek fővárosa a modern Görögország első székhelye is volt egyben, gazdag szőlőskertjeivel, zöldmanduláival és mandulafenyő-erdeivel ejti rabul az ide tévedt turistát. A föld, amely mind mitológiával, mind történelemmel alaposan átitatott, minden érdeklődő, kalandra és pihenésre vágyó igényét kielégíti. Tömegturizmusról ezen sziget esetében sem lehet beszélni, mely tényező áldásos következménye mindennemű gyorsétterem és globális átalakulás mellőzése, így az itt szerzett gasztronómiai élmények minden kétséget kizáróan pazarok lesznek. Aegina másik jellegzetessége a pisztácia, melyből jócskán találhatunk a szigeten.

Poros

Innen délre haladva akár rossz iránytűvel sem lehetne eltévedni: Poros szigete már kilométerekkel odébb elárulja magát friss citromillatáról, melyet citromfáinak köszönhet. Az apró, zöld szárazfölddarab kimeríthetetlen lehetőséget kínál a világtól kissé elmenekülni vágyóknak, tegyék azt egyedül, családdal vagy éppen barátokkal.

Idra

A szigetcsoport negyedik, talán legismertebb tagja még délebbre fekszik. Idra az, aminek nincs szüksége különleges reklámra. A hely magáért beszél, ahogy teszi ezt azoknak az embereknek a tekintete is, akik itt szerzett élményeikről írnak beszámolót. A hosszan nyúló sziklás sziget többek között az énekes Leonard Cohennek, az író Henry Millernek és a rocker Mick Jaggernek köszönhetően került fel főként a művészek és a fiatalok térképére. Különleges architektúrájával, szirtjeivel és egyedülálló színeivel kétségtelenül mesevilágba repíti az ide látogatót.

Spetses

Kissé nyugatra érhető el az öböl utolsó szigete, Spetses, mely sűrű erdejéről, szép strandjairól és sziklás öbleiről híres. A teljes nyugalmat különféle óvintézkedések biztosítják, mint például az autók használatának szigorítása. Hasonlóan az előbbi szigetek többségéhez, Spetses is bőven kivette a részét a görög szabadságharcból, melynek ékes bizonyítéka Laskarina Bouboulina szabadságharcos mára múzeummá átalakított egykori lakóháza.

Bármelyik szigetre is esik a választás, az biztos, hogy Görögország egy olyan szeglete enged magába bepillantást, amely hősiességét az elmúlt pár évezredben többször is bizonyította, és megmutatta az egész világnak, hogy mit jelent a hazaszeretet. A föld, amely sosem felejti a múlt hőseit és hiszi az eljövendőket.

Képek: Unsplash

Megszakítás