Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Honfitársaink!

200 éve ezen a napon (s még kicsit korábban is) nagy tettek indultak útjára. A görög emberek, megelégelve a több évszázados oszmán uralmat, készen álltak arra, hogy akár életük árán is, de elhozzák Görögország számára a szabadságot.

Készen álltak rá akkor is, mikor alig 100 ezren néztek szembe a félmilliós oszmán sereggel, ám hajtotta őket a szabadság iránti szenvedélyük, a hazájuk iránt érzett mérhetetlen szeretet és a vágy, hogy ha nekik már nem is, de leszármazottaiknak már jobb életük lesz.

Sajnos a mai, vírussal sújtott helyzet nem teszi lehetővé, hogy együtt ünnepeljünk, részt vehessünk egy-egy nagyobb megemlékezésen vagy megszervezhessünk egy görög rendezvényt. A technika csodájának köszönhetően azonban mindannyian ott lehetünk az első sorban, mikor a görög állami ünnepségeket nézzük, vagy amikor a görög ünnepi beszédeket hallgatjuk.

Mi, az Egri Görög Önkormányzat részéről egész héten – honlapunkon és blogunkon is – az 1821-es görög forradalommal és szabadságharccal foglalkozunk, kitérve a történelmi eseményekre, a világ történéseire, az ünnepi megemlékezésekre, valamint a hazai görög ünnepi műsorokra.

A mai nap különleges, hiszen nemcsak Görögországban, hanem a világ számos táján emlékeznek meg 1821 és azt követő szabadságharc hős görögjeiről. S mint ahogy számos ország neves épülete kék-fehér színbe öltözik, öltöztessük a szívünket és a lelkünket ma mi is kék-fehér színekbe!

Éljen Görögország! Tisztelet a hősöknek!

dr. Miliosz Kozmasz

Megszakítás