Ahogy ígértük, egész héten az 1821-es görög forradalom és szabadságharc 200. évfordulója előtt tisztelgünk, ma azt mutatjuk meg, hogyan ünnepeltek Görögországban.

Látványos felvonulás keretei között adóztak tisztelettel a 200 évvel ezelőtt megkezdődött törökök elleni szabadságharc hősei és eseményei előtt március 25-én. Az ünnepségen több külföldi előkelőség, például Károly herceg és felesége, Camilla hercegné is részt vett. Sajnos a vírushelyzet miatt a tömeg nem tudott a helyszínen szemlélődni, de interneten keresztül mindenki élőben követhette nyomon a ceremóniát.

 

A felvonuláson felsorakozott a hadsereg, a fegyveres erők, a repülőszázad, a görög rendőrség, a tűzoltóság és a partiőrség képviselői.

A történelmi eseményekre való tekintettel az egységek közül többen a görög régiók különböző népviseleteit öltötték magukra. Természetesen nem hiányozhattak az evzonok sem, miközben az égen vadászrepülők és helikopterek suhantak át.

A fesztivál egészen délután 18:40-ig tartott, amikor is leengedték a zászlót az Akropoliszon, miközben 21 ágyúdörgés dördült el a Likavitos-hegyen álló ágyúból.

A parádé megkezdése előtt Katerina Sakellaropoulou köztársasági elnök és a megjelent külföldi vezetők egy koszorút helyeztek a Parlament előtt található ismeretlen katona sírjára.

Még ezt megelőzve szintén a köztársasági elnök és Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök jelenlétében az evzonok felhúzták a nemzeti lobogót az Akropoliszon. Eközben a nemzetközileg is elismert szoprán, Anastasia Zanni énekelte el a himnuszt.

Videók: Youtube – Ο Πρωθυπουργός

Megszakítás