Ezúttal ismét a mesés Kikládokra kalandozunk, és kicsit jobban szemügyre vesszük a sorozatunk egyik korábbi részében bebarangolt Kythnos szomszédját, Serifos-t.

A cseppnyi, mindösszesen 75 km2-nyi sziget amilyen kicsi, olyan festői. Aki a turisták tömegétől mentesen szeretné élvezni a vakációját, annak ez a tökéletes úti cél. Valljuk be, egyre kevesebb olyan görög szigetet találni, ami még viszonylag ismeretlennek számít, és a főszezonban nincs tele nyaralókkal.

Serifos azonban pontosan ilyen, csendes, nyugodt, sokan még csak nem is hallottak róla. Ezt kihasználva leginkább görögök töltik itt a szabadságukat, akik a rohanó világból kiszakadva szívesen csöppennek vissza az olyannyira kényelmes, lassú szigeti létbe, ami itt teljesen garantált. Az idejutás legegyszerűbben Pireus-ból oldható meg, vagy ha éppen valamelyik környező szigeten jártok, biztosan találtok ide tartó hajót.

Azok mindegyike pedig Livadiban köt ki, ahol máris egy csodaszép, homokos partszakaszra érkezik a szerencsés, a háttérben pedig kirajzolódik a sziget hasonló nevű központja vagy másnéven Hora, melynek fehér házai gyöngyöznek a hegy lankáin.

A sziget majdnem teljesen kör alakú, összesen 74 stranddal rendelkezik, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, a nyugodt, eldugott és néptelen kategóriától a rendezett, minden kényelemmel felszerelten át egészen az aktív vízi sportokat kínálóig. Nagyon soknál tavernát is találunk, ahol a helyi, autentikus ínyencségekkel kényeztetnek az itt lakók. De aki egy kis kalandra vágyik, érdemes kipróbálnia a sziklásabb részeket, mint például Sikamia, ahol szuper merülést lehet abszolválni.

A központ, Hora két részből áll: Kato Hora (Alsó Hora) és Ano Hora (felső Hora). A település körül húzódik egy autós út, a belső rész azonban többnyire gyalogos övezet, így igen könnyű élvezni a sétákat, kiülni egy étterem teraszára, vásárolgatni a boltokban, meginni egy kávét a főtéren vagy csak gyönyörködni az épületekben. Vagy kicsit elmerülni a Régészeti vagy a Népművészeti Múzeumokban bemutatott szépségekben.

Amennyiben érzitek magatokban az erőt, és a Nap éppen nem tűz ezerrel, vessétek bele magatokat a lépcsők labirintusába, melyek felvezetnek az Agios Konstantinos kápolnáig, ahonnan Horára és a tengerre is pazar kilátás tárul.

Megalo Livadinál találhatóak a sziget öreg bányái, melyek ma már nem funkcionálnak, de már az ókorban hozzájárultak a lakosság megélhetéséhez. A történelem során többször bezárásra kerültek, és legutóbb a görög szabadságharc után, 1830-ban nyitották meg őket. A bányák német irányítás alá kerültek, a munkakörülmények azonban borzasztóak voltak, így 1919 augusztusában lázadás tört ki, az ekkor életüket vesztők emlékére pedig később egy emlékművet állítottak.

Ha itt jártok, érdemes ellátogatnotok a Tahiarhes kolostorhoz, mely a sziget legfontosabb ilyen épülete, és Galani falu közelében található. 1572-ben építették, és Serifos védőszentjeinek, Mihály és Gábriel arkangyaloknak szentelték. A férfikolostor egészen a 19. század végéig kiemelkedő vallási, oktatási és gazdasági szerepet töltött be a sziget életében. Sajnos az itt őrzött kincsek többször estek kalóztámadások áldozatául.

Megszakítás