Az Szporádok északi szigetcsoportjához tartozó Skopelos egyike azon görögországi helyeknek, amelyek évtizedek óta elvarázsolják a látogatókat.

Dombos, zöldellő tájaival és a népszerűbb görög helyekhez képest gyérebb tömegével folyamatosan vonzza a világ minden tájáról érkező utazókat. A kitaposott ösvényektől kissé távolabb eső Skopelos valóban egy érintetlen görög paradicsomként jellemezhető. Az évszázadok óta érintetlen természeti táj az egyik legbecsesebb érték, amelyet a látogatók itt felfedezhetnek.

Skopelos városa a sziget fő települése; félhold alakban veszi körül a kikötőt, csodálatos kilátást nyújtva az újonnan érkezőknek, amikor a komp megközelíti a szigetet. A vízi járművek jönnek-mennek, a vízparti sétányon pedig bárok és tavernák tucatjai találhatóak. Ezzel szemben a felsővárosban nyugodt, virágcserepekkel teli szűk utcácskák és sikátorok, kis terekben végződő labirintusok, ókori bizánci templomok és kolostorok alkotják a tájat.

A sziget bővelkedik a hagyományos görög építészeti stílusjegyekben, fehérre meszelt házakkal, terrakotta cseréptetőkkel, kékre festett redőnyökkel és fa erkélyekkel színesítik a milliőt. A meredek lejtőre épült óváros többnyire megközelíthetetlen járművek számára – ami csak tovább növeli a nyugalmat és a vonzerőt a látogatók számára.

Skopelos egyik kihagyhatatlan látnivalója a Szporádok Nemzeti Tengeri Parkja, amely érintetlen szépségén túlmenően végtelen számú tengeri élőlénnyel varázsolja el a látogatókat. A sziget emellett lélegzetelállítóan szép strandokkal rendelkezik, amelyek mindegyike osztozik az ország más görögországi strandjainak jellegében – a túlzott tömeget leszámítva. A legszebbek közé tartozik Kastani, Stafilos és Panormos, amelyek könnyen megközelíthetőek Skopelos városából. Agios Ioannis egy másik kedvenc strand, amely a sziget fővárosától mintegy 30 kilométerre található.

Agios Ioannis a sziget egyik legfestőibb területe, amely egyedülálló türkizkék vízzel és lenyűgöző tájjal büszkélkedhet. Temploma magasan a környéket körülvevő sziklákon található, a kis öbölre néz, és lenyűgöző kilátást nyújt magára a szigetre, valamint a közeli Alonnisos szigetére. Agios Ioannis temploma és strandja egyaránt híressé vált, mivel itt forgatták a “Mamma Mia!” című film számos jelenetét.

Skopelos helyi konyhája a környék gazdag hagyományait képviseli, és akad errefelé néhány népszerű étel, amelyet máshol nehezen találni. A homár a sziget vitathatatlan rocksztárja, az orzo tésztával tálalt astakos giouvetsi egyértelműen kihagyhatatlan homárétel. A Skopelos-ra jellemző még a tengeri sün és a sügér is.

A lenyűgöző görög Skopelos volt a helyszíne az elmúlt évek egyik legmegragadóbb filmjének, a “Mamma Mia!”-nak is. Az ABBA együttes ikonikus zenéjével megbolondított, 2008-ban forgatott filmhez Skopelos-ból “Kalokairi” (jelentése: nyár) fiktív szigetét alakították ki. A 2018-ban bemutatott sikeres folytatást azonban adóügyi okokból nagyrészt Horvátországban forgatták.

Skopelos a szomszédos Skiathos szigetével osztozott a filmen a reflektorfényen, bár az ikonikus esküvői jelenetet Skopelos-on, a tengerparti sziklán magasodó Agios Ioannis templomban vették fel.

Megszakítás