Yorgos Lanthimos Szegény párák (Poor Things) című filmje nyerte el a legjobb film (vígjáték vagy musical) díját a vasárnapi Golden Globe-díjátadón, amelyet a Beverly Hiltonban rendeztek meg.

A görög rendező a győzelmet Bruce Springsteen méltatásával ünnepelte: “Csak Bruce Springsteenhez akartam szólni. Ugyanazon a napon van a születésnapunk. Ő a hősöm, mióta felnőttem.”

A film azonban nem állt meg itt: a főszereplő, Emma Stone a legjobb színésznőnek járó díjat is hazavihette. A színésznő egy fiatal nőt, Bella Baxtert alakítja. A fiatal nőt a zseniális elméjű és szokatlan módszereket alkalmazó tudós, dr. Godwin Baxter hozza vissza az életbe. A férfi védelmét élvezve, Bella vágyik a tudásra. Szomjazza a világ dolgait, így elszökik Duncan Wedderburnnel, a dörzsölt és züllött ügyvéddel, s ketten együtt kontinenseken átívelő, szélsebes kalandra indulnak. Korának előítéleteitől szabadon, Bella roppant iramban fejlődik, hogy szándékának eleget téve kiálljon az egyenlőség és szabadság mellett.

Emma Stone köszönőbeszédében elmondta, sokat jelentett számára a karakter megformálása, mert azóta ő is másként tekint az életre. Köszönetet mondott ugyanakkor Yorgos Lanthimos-nak is: “…örökké hálás leszek, hogy találkoztunk”, és Tony McNamara írónak, akivel viccelődött is: “Imádom, hogy elborzasztalak titeket az ausztrál akcentusommal”.

Az 1973-ban, Athénban született Lanthimos számos elismerést kapott, többek között BAFTA-filmdíjat, három Oscar- és három Golden Globe-jelölést.

Videó: Youtube – Searchlight Pictures UK

Megszakítás