Kisgyerekkel utazni? Némileg több szervezést és utánajárást igényel, de az biztos, hogy egy örök életre szóló élmény. Az alábbiakban pár tippel szeretnénk segíteni azokat, akik egy vagy több csöppséggel vágnának bele a görög nyaralásba, de nem tudják, merre induljanak.

Mik is a főbb szempontok?

Menetidő

Gyermekkel való utazáskor az egyik legfontosabb tényező a közvetlen járat és az út időtartama. Lehet szó egyéni szervezésről – az Aegean, a WizzAir és a Ryanair fapados légitársaságok több görög célpontra működtetnek közvetlen járatot Budapestről – vagy utazási irodás csomagútról; utóbbi levesz némi terhet az ember válláról. Ezen szempontot tekintve igen népszerűek a Jón-szigetek, hiszen ezek esnek a legközelebb a magyar fővároshoz, ugyanakkor a debreceni repülőtér desztinációit is érdemes végigböngészni azoknak, akiknek az esik közelebb.

Repülőtértől való távolság

Bizony, az is nyom valamelyest a latba, hogy leszállás után még mennyit kell utaznunk az általunk választott szálláshelyig. Aki szeretne mielőbb a bázison lenni, érdemes ránéznie a térképre a foglalás előtt. A kisebb szigetek esetében ez nem jelent problémát, hiszen bármelyik irányban, viszonylag minimális távolságot jelent a transzfer. Ám annak is érdemes utánanézni, hogy mennyire alacsonyan szállnak a gépek egy reptérhez közeli üdülőfalu felett, hisz amellett, hogy nem mindennapi látvány, van, akiket zavarhat az ezzel járó zaj.

Homokos, lassan mélyülő strand

Ez nemcsak a kisgyermekesek álma, de szerencsére rengeteg ilyen partszakasz található az országban. Persze a legnépszerűbbeken előfordulhat tumultus, ezért a lehetőségekhez mérten megéri átgondolni az elő- vagy utószezonban való utazást.

Ellátás

A kisgyermekes szülők egyik ismérve a roppant gyors táplálkozás, hiszen a csemete hamar végez az ő adagjával, és utána nincs megállás, újra menni kell. Így a legkényelmesebb a minimum félpanziós ellátás – még ha a helyi tavernákat vétek is kihagyni -, mely megkönnyíti a szülők dolgát. Vannak persze teljes ellátást kínáló szállodák is, így azok is megtalálják a számításaikat, akik ki sem szeretnének mozdulni a hotelből a vakáció alatt.

Nyugodt környék

Gyermekkel utazóknak szempont, hogy ne a leghangosabb és legforgalmasabb üdülőtelepülésen legyen a szállás. Erről fontos tájékozódni a foglalás előtt, mert nagyon sok szigetnek megvan a maga buliközpontja, amely tele van bárokkal, szórakozóhelyekkel és természetesen az ezeket aktívan kihasználó nyaralókkal.

Programok, kirándulási lehetőségek

Ugyan kisgyermekkel az ember általában kerüli a túlzott nyüzsgést, sokan azért szeretnének kimozdulni és kicsit felfedezni a környéket. A szállás kiválasztása előtt célszerű felmérni az opciókat (legyen szó autóbérlésről vagy szervezett túráról).

Na de nézzük a konkrét példákat – természetesen a teljesség igénye nélkül!

A JÓN-SZIGETEK

Kezdjük mindjárt Korfuval! Csupán másfél óra és máris ezen a csodaszép szigeten lehetünk, ahol a kisgyermekesek Mekkája kétségtelenül a gyönyörű Sidari. De van, aki Glyfadára, Kalamakira, Pelekas-ra, Halikounas-ra, Marathiasra vagy a Korissia területén lévő Santa Barbarára esküszik.

A legkékebb szigetnek tartott Lefkádán sok kisgyermekes Nydri mellett dönt. Azt érdemes tudni, hogy ezen a gyönyörű helyen sok a kavicsos part, de ennek köszönhető a víz tiszta, semmihez sem fogható árnyalata.

A varázslatos Kefalonián a kisgyermekesek paradicsoma egyértelműen Lassi. A sziget fővárosa, Argostoli – mely egyébiránt szinte egybenőtt Lassival – is remek lehetőségeket kínál.

És végül, de nem utolsósorban Zakynthos. A gyönyörű sziget természeti kincsei mesések, szebbnél-szebb partszakaszokkal, teknősökkel, valamint a Navagio-öböllel csábítja ide a nyaralókat. A legszebb és leginkább gyerekbarát partszakasz Kalamakiban, Alykes-ben és Alykanas-ban található, de sokan keresik fel Tsilivit, ahol egy hatalmas vízipark is üzemel.

KRÉTA

Elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy az itteni tenger a Meltemi nevű széltől júliusban, de különösen augusztusban elég hullámzó, ami nagyban befolyásolja a fürdőzési lehetőségeket. A hatalmas szigeten talán a transzfer szempontjából érdemes szűkíteni először a listát, ugyanis óriási távolságok vannak, melyeken sokszor az út minősége sem könnyít. A repterek Iraklio és Hania mellett találhatóak. Előbbitől viszonylag hamar Analipsin vagy Stalis-on lehetünk, Haniához Agia Marina, Platanias és Xirosterni is közel van. A két reptér között nagyjából félúton pedig a rendkívül népszerű Rethymno fekszik, mely rendelkezik homokos, viszonylag lassan mélyülő tengerparttal.

DODEKANISZOSZ

Kezdjük mindjárt a napfény szigetével, Rodosszal! Homokos tengerpartja miatt Faliraki ugyan alkalmas lenne, de ez a sziget egyik buliközpontja, így a hangzavart kerülni vágyó családoknak nem ajánlott. Aki valamivel csendesebb környezetre vágyik, annak érdemes Lindos-on szállást keresgélnie. Ám aki autót bérel, számos közeli gyermekbarát strandot meglátogathat, például Tsambikát vagy Agathi Beach-et.

Kos-on a hasonló nevű főváros és Kardamena települése is rendelkezik homokos partszakasszal, ám ezek nyüzsgő városoknak számítanak. Aki kicsit nyugodtabb környezetre vágyik, annak Kefalos-on érdemes nézelődni. Nagyon sokan viszont Tigakira esküsznek, ami mindössze 15 km-re található Kos városától. Amennyiben lehetőségetek nyílik rá, fürdőzés céljából ne hagyjátok ki a Paradise Beach-et és Limnionas-t se!

Karpathos szigetére talán még kevésbé jellemző a tömegturizmus, a legtöbben a fővárosban, Pigadiában szállnak meg. A település külső területén található Karpathos leghosszabb strandja, a Pigadia Beach, erről azonban érdemes tudni, hogy inkább kavicsos. A sziget hegyvidéki felszíne kevesebb lehetőséget rejt a kisgyermekesek számára, ritkábbak itt a homokos partszakaszok, de amennyiben a távolság és a lehetőségek engedik, érdemes ellátogatni a Kira Panagia vagy az Apella strandokra, melyek meseszépek. De gyermekbarát a fővárostól mindössze 7 km-re fekvő Amoopi is.

KIKLÁDOK

A megközelíthetőség és a nyüzsgés szempontjából talán ez a szigetcsoport a legkevésbé ideális a kisgyermekesek számára, de szeretnénk pár támpontot nyújtani azoknak is, akiknek vágyálma ide elvinni apró szemük fényét. Ám ahogy Krétánál említettük, itt is gyakoriak a szeles időszakok és az ennek köszönhető nagy hullámok (a tengervíz is némileg hűvösebb), mindenképpen ennek tudatában hozzatok döntést!

Santorinin Monolithos beach mondható homokosnak. A szigeten leginkább aprókavicsos partokat találni, ide szinte nélkülözhetetlen a strandcipő. Kamari és Perissa is jó választás lehet, ha kisgyermekkel tervezünk itt vakációzni.

A szintén közkedvelt Mykonos igazi buliparadicsom, és a szélmalmok földje. Kisgyermekkel talán a legérdemesebb Kalo Livadiban megszállni. Innen pedig a mobilisabbak nyugodtan felkerekedhetnek és ellátogathatnak a Paradise beachre (bár itt gyakran napközben is buli van), Agios Stefanos-ra, Elia vagy Agrari beach-re. Agios Sostis partja is kellemesen homokos, ám ide meredek terep vezet le, így például babakocsival egyáltalán nem ajánlott.

Természetesen számtalan egyéb görög szigeten, illetve a szárazföldi tengerparton is bőven akad még a családok számára tökéletes üdülőhely és partszakasz, ezekkel kapcsolatban csupán az odajutás a bonyolultabb, ám ahogy a gyerekek cseperednek, ez sem jelent majd problémát. Hisz Görögországot mindenkinek látnia kell!

Egy korábbi cikkünkben ITT és ITT már boncolgattuk a gyerekkel való utazás mikéntjét, kattintsatok a hasznos infókért!

Megszakítás