Sorozatunkban úgy gondoltuk, kicsit közelebb hozzuk Nektek a görög isteneket és a velük kapcsolatos, kalandos mitológiai történeteket, hiszen ezek olyan sokrétűek, hogy nem biztos, hogy már mindegyikről hallottatok. De tegyünk egy próbát!

A drámai sorsú Perszephonénak, az Alvilág úrnőjének története sokszor szóba kerül. Életét a szerelem és a szülői szeretet találkozása és harca határozta meg, miközben jószívűségének köszönhetően számtalan halandó sorsát fordította jóra.

Titulus: a termékenység, termés istennője

Szülei: Zeusz és Déméter

Születési helye: feltételezések szerint Kréta

Testvérei: számtalan

Házastársa: Hádész

Szeretők: Adonisz

Gyermekei: Agrianomé, Eubuleus, Zagreusz, Melinoé

Kedvelt állata / növénye / jelképe: őz, virágok, gránátalma, gabonaszem, fáklya

Perszephoné sorsa akkor pecsételődött meg, amikor Hádész, az Alvilág istene szerelembe esett vele. Mindenáron meg akarta szerezni magának, és megkérte Zeuszt, had vegye a lányt feleségül. Az istenek atyja azonban nem adott neki határozott választ, így Hádész a tettek mezejére lépett.

Több verzió is szól arról, miként rabolta el Perszephonét. Az egyik szerint a lány pár nimfával éppen virágot szedett, amikor hirtelen szétnyílt a lába alatt a föld, és fekete lovaival húzott, fekete szekerén megjelent Hádész, és magával ragadta őt. A történteket látta Héliosz, a Nap istene, aki elmesélte Déméternek, mi történt a lányával. A földművelés és termékenység istennőjén mélységes szomorúság lett úrrá, és bánatában elvonult egy neki épített templomba. Nem figyelt a termésre, ezért a világon az éhínség lett úrrá. Zeusz ezt nem nézhette tétlenül, és megkérte Démétert, hogy térjen vissza és lássa el feladatát. Ő azonban csak akkor volt erre hajlandó, ha visszakapja gyermekét. Hádész azonban trükkös módon engedelmeskedett csak testvére parancsának: egy gránátalmát kínált feleségének, hiszen aki eszik az Alvilág ételéből, az sosem hagyhatja el azt. A megoldás végül mindkét oldalnak kedvezett: Perszephoné az év kétharmadát édesanyjával töltötte, a maradékot pedig férjével az Alvilágban. Ez a történt egyébként magyarázatul szolgált az ókori hellének számára, hogy a termőföld miért ősszel fordul termőre, az év egyharmadában pedig kietlen vidék.

Ott egyébként rendkívül jószívűen, gyakran megengedte a jó embereknek, hogy az általuk oly szeretett embert visszavigyék a felszínre.

Megszakítás