Az Odüsszeia Trója győztesének, Odüsszeusznak a kalandjait meséli el, az utat, hogyan jutott haza Trójából egészen Ithakáig.

Útja viszontagságokkal tarkított, 10 éves kaland volt, melynek elején Odüsszeusz egy egész flottányi hajóval indult el, ám végül megtörve, egyedül sikerült hazaérnie.

A következő hetekben Odüsszeuszt követjük majd kalandos útján hazafelé, tartsatok velünk!

Aiolosz szigetén

Polüphénosz küklopsz szigete után Odüsszeusz és társai Aiolosz szigetén kötöttek ki.

Aiolosz a szelek ura volt, szívesen fogadta Odüsszeuszt, és vendégül is látta egy hónapon át. Az indulás pillanatában Aiolosz egy nagyon értékes ajándékot adott át Odüsszeusznak: egy marhabőrből készült tömlőt, amelybe az összes erős szelet beletömte, egy kivételével, ami nem más volt, mint Zephürosz, a nyugati szél, amely abban lett volna a legénység segítségére, hogy Ithaka partjai felé sodorja a hajót.

Odüsszeusz elmondta Aiolosz utasítását bajtársainak: ne bontsák ki a tömlőt, mert baj lesz. A legénység azonban nem fogadott szót, s mikor Odüsszeusz elaludt, kibontották a tömlőt, azt gondolván, hogy valamiféle jó bort rejt. Abban a pillanatban azonban kiszabadultak a szelek, s a hazafelé tartókat ismét Aiolosz szigetére vetették. Odüsszeusz azonban hiába könyörgött újra ajándékért, Aiolosz már nem segített, mert meg volt róla győződve, hogy az istenek nem akarják, hogy Odüsszeusz hazatérjen.

Folytatjuk!

Olvasd el sorozatunk többi részét is, eddig megjelent:

Odüsszeia – a kezdetek

Odüsszeia – 2. rész – A kikonok és a lótoszevők földjén

Odüsszeia – 3. rész – A küklopszok országában

Megszakítás