Marianna Vardinogiannis, másnéven Marianna Bournaki Görögország kiemelkedő személyisége volt, aki aktivitásáról és emberbarát munkájáról volt ismert. Az UNESCO jószolgálati nagyköveteként a Gyermekekért és a Családért Alapítványon keresztül a gyermekek és a családok jogaiért, különösen a gyermekek szexuális zaklatása ellen szállt síkra.

Emellett az Elpida Egyesület elnöke volt, amely egy rákos gyermekeket támogató szervezet. A görög hajómágnás, Vardis Vardinogiannis feleségeként jelentős szerepet játszott különböző jótékonysági kezdeményezésekben és a rászorulók életének javítására irányuló erőfeszítésekben.

Marianna Vardinogiannis 1937-ben, Athénban született és Hermionéban nevelkedett, amely fontos szerepet tölt be a családja örökségében. A neves üzletember, Vardis I. Vardinogiannis felesége volt, aki a motorolaj és a hajózás terén betöltött vezető szerepéről ismert. A házaspárnak öt közös gyermeke született.

Vardinogiannis úttörő filantróp és aktivista volt, aki nagy hatást gyakorolt különböző ügyekre. Megalapította és ő volt az elnöke a “Gyermekekért és Családért Alapítványnak”, amelyből később a “Marianna B. Vardinogianni Alapítvány” lett. Emellett döntő szerepet játszott az Elpida Egyesületben, amely a rákos gyermekek támogatását tűzte ki célul.

A humanitárius erőfeszítések iránti elkötelezettsége túlmutatott az országhatárokon. 1999 óta az UNESCO jószolgálati nagyköveteként a gyermekek jogaiért, valamint a kultúra és a civilizáció megőrzéséért küzdött. Aktívan részt vett különböző szervezetekben, többek között az Alexandriai Könyvtár igazgatótanácsában, a Nemzetközi Női Békemozgalomban, a Nemzetközi Mentor Alapítványban,  a Kábítószer Elleni Mentor Központban és az Alexandriai Boldog Pátriárka által vezetett “Afrika Fénye” Alapítványban.

Vardinogiannis tudományos oldalát is bemutatta, amikor a “A női identitás megközelítése: Keresés a minószi társadalomban” című könyvét írta, amelyet a Livy Publications adott ki.

Hatásos munkája és a társadalomhoz való hozzájárulása világszerte elismerést váltott ki. A francia elnökség a Becsületlégió lovagja címmel tüntette ki, 2015-ben pedig a Becsületlégió tisztje rangra emelte. Ezenfelül 2020-ban megkapta a rangos Nelson Mandela-díjat, ami tovább erősítette kivételes humanitárius örökségét.

Marianna 2023. július 24-én, 86 éves korában, Athénban hunyt el.

Megszakítás