Az Odüsszeia Trója győztesének, Odüsszeusznak a kalandjait meséli el, az utat, hogyan jutott haza Trójából egészen Ithakáig.

Útja viszontagságokkal tarkított, 10 éves kaland volt, melynek elején Odüsszeusz egy egész flottányi hajóval indult el, ám végül megtörve, egyedül sikerült hazaérnie.

A következő hetekben Odüsszeuszt követjük majd kalandos útján hazafelé, tartsatok velünk!

Odüsszeusz Ithakában

Odüsszeusz sokat változott az alatt a húsz év alatt, míg szülőföldjétől távol volt. Még felesége, Penelopé sem ismerte fel.

Odüsszeusz első útja a palota hűséges kondásához, Eumaioszhoz vezetett. Miután az felismerte, Odüsszeusz találkozott fiával, Telemakhosszal is, aki elmesélte, mi folyik a palotában. A kérők, akik mind Penelopé kezére és a királyságra pályáztak, nemcsak Ithakából, de Odüsszeusz királyságának távolabbi részéről is a palotában gyülekeztek, és a király vagyonának terhére ettek-ittak, pazaroltak.

Kezdetben Penelopé egy ideig azzal hitegette őket, hogy mihelyt elkészül a halotti lepellel, amelyet apósának, a vén Laertésznek szőtt, választ magának férjet közülük. S hogy erre ne kerülhessen sor, amit nappal megszőtt, azt éjszaka lebontotta. Egészen addig így cselekedett, amíg a dolog ki nem derült. Így most a 108 elszemtelenedett kérő egyre szorosabbra zárta a kört a királyné körül.  Valamennyien azt sürgették, hogy válasszon már férjet magának.

Amikor Odüsszeusz mindezt megtudta, elhatározta, hogy megleckézteti őket. Koldusnak öltözött, és Telemakhosszal együtt megjelent a palotában. Senki sem ismerte fel, hű kutyáján, Argoszon kívül. Argosz kölyök volt még, amikor Odüsszeusz elindult Trójába, most felismerve gazdáját, odament hozzá, üdvözölte, majd a lábaihoz telepedve kilehelte a lelkét.

Folytatjuk!

Olvasd el sorozatunk többi részét is, eddig megjelent:

Odüsszeia – a kezdetek

Odüsszeia – 2. rész – A kikonok és a lótoszevők földjén

Odüsszeia – 3. rész – A küklopszok országában

Odüsszeia – 4. rész – Aiolosz szigetén

Odüsszeia – 5. rész – Kirké szigetén

Odüsszeia – 6. rész – A szirének szigetén – Szkülla és Kharübdisz

Odüsszeia – 7. rész – Héliosz gulyája, Kalüpszó szigete

Odüsszeia – 8. rész – A phaiákok szigetén

Megszakítás